e-İrsaliye
E-İrsaliye, işletmelerin mal taşıma işlemleri için düzenlemek zorunda oldukları irsaliye belgelerinin elektronik ortamda oluşturulması
E-İrsaliye, işletmelerin mal taşıma işlemleri için düzenlemek zorunda oldukları irsaliye belgelerinin elektronik ortamda oluşturulması ve gönderilmesi için kullanılan bir uygulamadır. E-İrsaliye, kağıt irsaliyelerin yerine kullanılan bir dijital belge çözümüdür ve işletmelerin maliyetlerini azaltırken, iş süreçlerini hızlandırmak için tasarlanmıştır.
E-İrsaliye, tüm işletmeler tarafından kullanılabilecek bir uygulamadır. E-İrsaliye, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlar ve formatlar doğrultusunda düzenlenir ve elektronik imza ile imzalanır. E-İrsaliye, mal taşıma işleminin gerçekleştiği anında, malın hareketi ile birlikte otomatik olarak oluşturulur ve gönderilir.
E-İrsaliye kullanarak işletmeler, kağıt irsaliye işlemleriyle ilgili sorunları azaltır. Kağıt irsaliyelerin işlenmesi, muhasebeleştirilmesi, saklanması ve arşivlenmesi için harcanan zaman ve kaynaklar, e-irsaliye ile önemli ölçüde azaltılabilir. Ayrıca, e-irsaliye işlemleri hata payını azaltır ve irsaliyelerin daha hızlı işlenmesine yardımcı olur.
E-İrsaliye, dünya genelinde birçok ülkede kullanılan bir uygulamadır. Türkiye'de de 2018 yılından beri kullanılmaktadır. E-İrsaliye, kağıt irsaliyelerin yerini alarak işletmelerin iş süreçlerini hızlandırmasına ve maliyetlerini azaltmasına yardımcı olur. Ayrıca, e-irsaliye işlemleri, çevre dostu bir çözüm olduğundan, kağıt kullanımını azaltarak sürdürülebilirliğe de katkı sağlar.
E-İrsaliye Özellikleri Nelerdir?
- E-İrsaliye Kağıt İrsaliyeden özellik açısından herhangi bir farkı yoktur.
- E-İrsaliyeler dijital ortamlarda Gelir İdaresinin belirlediği süre boyunca diğital ortamda saklanmaktadır.
- İstenildiğinde her an geriye dönük olarak E-İrsaliyeleri görüntülemek mümkündür.
- Kayıtların güvenliği elektronik ortamda olmasından kaynaklı oldukça yüksektir.
- Satış İade ve Alış iade süreçlerini hızlandırmaktadır.
- E-İrsaliyelerin kaybolma riskini ortadan kaldırmaktadır.
E-İrsaliyede Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?
- Gelir İdaresinin belirlediği formatta hazırlanan e-irsaliyede ;
- Her iki mükellefin cari bilgileri (ünvan vergi no, vergi dairesi )
- E-İrsaliye Numarası (16 hane) tarih ve Saati
- Taşınan malın türü ve miktarı
- Taşıma Araçı ve Şöför Bilgileri
E-İrsaliye Kimler İçin Zorunludur?
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl yayınlanan 535 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu ile e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcıların e-İrsaliye uygulamasına zorunlu olarak geçişlerinde dikkate alınan 25 Milyon TL ciro limiti, 2021 hesap döneminden itibaren geçerli olmak üzere 10 Milyon TL olarak düzenlendi.
Bu kapsamda e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2022 yılında cirosu 10 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçiş yapmaları zorunludur.
Demir ve çelik (GTİP 72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP 73) imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan mükelleflerin (ticari kazançları basit usulde tespit edilenler hariç) e-Fatura uygulamasına dahil olma şartı aranmaksızın e-İrsaliye uygulamasına geçiş yapmaları zorunludur.
E-İrsaliyenin Avantajları Nelerdir?
- Şirketlerin kağıt ortamından uzaklaşarak elektronik ortamda irsaliye hazırlaması ile hem kırtasiye masraflarından hem de zaman açısından tasarruf sağlar.
- İrsaliye basım, arşivleme ve kargo giderlerinin azalmasıyla birlikte maliyette azalmalar meydana gelir.
- Bilginin elektronik ortamda daha kısa sürede ulaşmasıyla birlikte tüm süreçler şirketler arasında hızla gerçekleşebilir.
- Kağıt, mürekkep, kargolama gibi pek çok maliyetten kurtarmanın yanı sıra çevreye zarar veren pek çok unsurunda önüne geçilir.
- Kullanılan muhasebe programı ile tam entegrasyon sağlamak mümkündür.
- E-İrsaliyeleri E-Faturaya çevirmek mümkündür.
- Toplu olarak E-İrsaliye indirme ya da yazdırma gibi işlemler gerçekleştirilebilir.
- Sevkiyatların hızlanması ve işlemlerin en kısa sürede yapılmasıyla müşteri memnuniyeti en üst seviyeye ulaşır.